Música i anglès: un dos en un!

music cançoner Berta Torras

La relació entre l’aprenentatge de llengües estrangeres i la música M’APASSIONA. Tant, que mentre vivia a Anglaterra vaig escriure varis articles sobre el tema després d’haver fet molta recerca.

 

Són tantes les connexions entre aquests dos àmbits de coneixement, que intentar anomenar-los tots es fa impossible. I és que se n’han escrit tesis senceres… Tot i així, en aquest article te’n resumeixo els punts clau per mirar d’animar-te a aprofitar-ho al màxim, tan si ets mestre com alumne;)

 

A l’hora d’aprendre una llengua estrangera, són molts els factors que intervenen en el teu procés d’aprenentatge: el nivell de motivació, l’interès personal, el professor, l’ambient de l’aula, el nivell d’ansietat, l’autopercepció, les emocions… Fent servir la música a l’aula d’anglès podrem treballar i millorar molt els nivells de motivació, l’ambient de l’aula, els nivells d’ansietat dels alumnes… Crearem un ambient agradable i deixarem enrere l’ansietat i els neguits que pugui generar en els nostres alumnes. A més de pal·liar aquests factors que tan sovint es troben presents a les aules de llengües estrangeres, resulta que aprendre anglès servint-nos de la música té moltíssims altres avantatges! Segueix llegint 😉

 

La música crida l’atenció de nens i adolescents. Molt! Fer-la servir i/o treballar temàtiques musicals en anglès pot generar il·lusió i molta implicació per part dels alumnes. A més a més, la música crea connexions entre el pensament, l’aprenentatge i les emocions. Facilita els processos d’aprenentatge i està connectada amb les capacitats del nostre cervell. Aquests ponts, aquestes connexions… poden convertir-se en tresors en un món com en el què vivim.

 

Si ens centrem en l’aprenentatge de llengües, el neurocientífic Stefan Koelsch afirmava el següent: “el cervell humà processa la música i el llenguatge amb mecanismes cognitius que es superposen”. Afegia informació encara més interessant: “La música i la parla estan íntimament connectats des dels inicis de la vida, els elements musicals preparen el camí envers les capacitats lingüístiques abans que els elements fonètics, i els aspectes melòdics de la parla adulta cap als infants representen les primeres associacions dels infants entre patrons de so i significats, i entre patrons de so i estructures sintàctiques”.

 

Música i llengua. Llengua i música… Servir-nos dels ponts que les uneixen sembla generar incomptables beneficis. A més a més, fent ús de la música a l’aula d’anglès els nostres alumnes estaran adquirint coneixements musicals que, a l’hora, els ajudaran a desenvolupar un seguit de capacitats molt necessàries i importants pel seu futur. Sobretot a nivell humà (sí, crec que cal remarcar-ho encara que això no pugui constar a cap currículum).

 

I si som una mica més específics? Amb què ajuda l’aptitud i el treball musical a l’hora d’aprendre llengües estrangeres?

  • La recerca indica que els aprenents amb aptituds musicals pronuncien molt millor les llengües estrangeres que la resta. La capacitat de distingir entre sons musicals està relacionada amb la capacitat de distingir sons i fonemes d’una llengua estrangera. Els estímuls musicals, doncs, creen un efecte molt positiu en els patrons d’entonació d’una llengua estrangera.

 

  • Els coneixements musicals semblen ser d’allò més positius a l’hora d’aprendre una llengua estrangera: “els infants posseeixen habilitats d’aprenentatge i de memòria musicals paral·leles a les que posseeixen pel llenguatge” (Saffran, Loman, Robertson, 2000).

 

  • La recerca sobre les connexions entre la música i la memòria a llarg termini indica que l’ús de la música la pot estimular, tot proporcionant vocabulari i patrons i expressions en anglès. Has provat mai de memoritzar una frase llarguíssima? I si la sents com a part d’una cançó? El resultat és el mateix? Això és el que diu la recerca: que els resultats sempre són infinitament millors per aquells que ho han memoritzat a partir de patrons musicals. Pel que fa al vocabulari, en concret,  l’ús de cançons amb infants i adolescents incrementa moltíssim el seu nivell d’aprenentatge. Medina recalca la importància de l’ús de cançons a l’aula de llengua, i emfasitza que s’haurien d’usar molt més sovint per tal que els alumnes aprenguessin vocabulari molt més fàcilment .

 

  • El famós “affective filter” (filtre afectiu) de les classes de llengües estrangeres, aquell neguit que sovint genera l’haver de fer servir una eina de comunicació que ens fa perdre la noció de qui som i de com ens expressem i que ens fa baixar l’autoestima, desapareix o es redueix moltíssim. Els nivells d’ansietat són normalment alts a l’aula d’anglès. Podem fer que desapareguin. Els experts asseguren que cap altre àmbit d’estudi posa tan en joc la noció que tenim de nosaltres mateixos, la nostra capacitat de mostrar-nos tal i com som, com l’estudi d’una llengua estrangera. Aprendre anglès mitjançant cançons, tot cantant i passant-ho bé, fa que els estudiants se sentin més segurs d’ells mateixos i els pugi l’autoestima.

 

  • Si combinem cançons i acció a la vegada, els beneficis ja són infinits!

 

Al nostre país sovint fem servir primer l’anglès dins d’un llibre. Això i el fet de no fer-la servir mai i no associar les paraules al com aquestes paraules s’haurien de pronunciar, fa que el nivell de pronunciació dels ciutadans del nostre país sigui molt i molt baix. Aprenem primer com s’escriuen, i això genera interferències ortogràfiques a l’hora de parlar.

 

Escoltem primer, i després llegim. Vivim, primer. I després estudiem.

 

A tots ens ha passat, que la lletra d’una cançó no ens abandona i es queda gravada dins nostre per sempre. Aquest és l’efecte que té la música. Seríem incapaços de memoritzar el que arribem a memoritzar quan ho acompanyem d’una melodia. De música. I és que ja ho deixa Nietzsche…

“La vida sense música seria un error”. Friedrich Nietzsche

Estigues atent/a! Properament publicaré una segona part d’aquest article amb links a pàgines web on poder practicar l’anglès amb cançons (per adults) 😉 Recorda subscriure’t a la dreta d’aquesta pàgina si t’interessa el món de l’aprenentatge de l’anglès i tot el que aquest comporta (a més, et descarregaràs gratis les primeres 4 pàgines del cançoner de L’escola del món!). T’enviaré les novetats de tant en tant! Segueix-nos, també, a Facebook o Twitter!

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *