L’experiència au pair

au pair

En aquest article et parlaré de l’experiència de treballar d’ au pair a un país estranger. Si vols aprendre un idioma, aquesta opció de treball temporal a l’estranger pot ser (t’ho ben asseguro) la millor oportunitat per fer-ho. I potser si ets pare/mare t’has plantejat alguna vegada conviure amb una persona de fora perquè els teus fills petits (o no tan petits) visquin una immersió i un intercanvi cultural d’allò més enriquidor amb algú d’un altre país.

 

L’experiència au pair consisteix en conviure amb una família i formar-ne part durant un temps, tot cuidant dels seus fills/es i realitzant algunes tasques domèstiques puntuals i discretes. Aquesta oportunitat pot ser una manera ideal d’aprendre un idioma diferent del teu i, sobretot, de fer-ho d’una manera significativa. Pel camí, t’enduràs una “segona família”, moltes coneixences, una millora enorme de l’idioma, i un creixement personal d’allò més enriquidor. A més a més, la majoria de vegades els/les aupairs es matriculen a un curs de l’idioma que volen millorar o aprendre. La combinació de vida diària en un idioma diferent al teu i un curs d’aquest idioma pot ser, sens dubte, un punt d’inflexió pel que fa a la teva relació amb la llengua.

 

Personalment, en aquest article hi ressona el nom “Aisling”. L’Aisling és la nena irlandesa que vaig cuidar durant tres estius seguits al petit poble de Malahide, a 45 minuts de la capital d’Irlanda. Aquella experiència, tenint 18 anys i viatjant sola per primera vegada, va ser transformadora en tants sentits, que se’m remou tot només al sentir la paraula “Irlanda”. Aisling, un nom celta, significa “somni, visió”. I potser la meva experiència a la gran illa celta es pot resumir amb aquestes dues paraules. Va ser un somni. Una visió. El món em va xiuxiuejar, per primera vegada, com d’emocionant era sentir-se petita petita petita… Diminuta, en realitat. I com d’emocionant era adonar-se de tot el que tenia per oferir-me.

Ja ho veus. Jo només tinc bones paraules quan es tracta de parlar del món  au pair... Crec que és una oportunitat d’aprenentatge infinita per les dues parts! Tan per l’au pair com per la família. He rebut alguns missatges de famílies interessades en el tema, i vaig pensar que podria ser útil escriure’n un article i buidar tot el que en sé. Espero que et resulti molt útil!  Comencem?  Primer cal saber quines característiques has de complir si vols ser au pair…

 

Característiques que has de complir si vols ser au pair:

  • en general, tenir entre 17 i 30 anys (depèn del país)
  • tenir experiència amb nens i habilitats creatives.
  • dominar mínimament l’idioma del país d’acollida.
  • tenir permís de conduir és quelcom que es valora

Compleixes els requisits? Tens nens i busques un/a au pair per a ells? Segueix llegint 😉

Ara el tema de les agències d’aupairs és tan comú que n’hi ha per donar i per vendre. El primer que has de saber és que aconseguir l’enllaç aupair-família ho pots fer a través d’una agencia o pel teu compte.

 

A través d’agència.

Si fas la gestió a través d’una agència, aquesta et cobrarà una quota per aquesta gestió, però les despeses del viatge (si ets l’au pair) correran al teu càrrec. Avui en dia hi ha una àmplia oferta d’agències que gestionen aquesta modalitat de feina temporal, només es tracta de fer comparacions de preus, parlar amb persones que hi tinguin experiències prèvies…i prendre la decisió!

Pots posar-te en contacte amb  IAPA Associació Internacional d’Au-pairs, on podràs trobar agències associades de varis països. A Catalunya potse trobar diferents agències en aquest article.

Jo sempre recomano que, si és la primera vegada que vols viure una experiència així, la de tenir un/a aupair a casa o la de marxar a fora a conviure amb una família, ho facis a través d’una agència. Et quedaràs amb la tranquil·litat de saber que la mateixa agència et farà de filtre per assegurar-se que vas a parar a un lloc on realment creuen en la filosofia au pair. La paraula, de fet, significa “en mutualitat”. Dic això perquè jo mateixa (i moltes persones) s’han trobat amb males experiències pel fet de fer l’enllaç online sense assegurar-se del tot que tot rutllaria com havia de rutllar.

 

Online

Buscar  au pair o una família a través de plataformes online és una altra opció. Només es tracta de crear el teu perfil i començar a buscar. Ja veuràs, però, que per tal de poder-te posar en contacte amb les persones o famílies que t’interessin, et solen demanar una quota d’inscripció (d’uns 40 euros, aproximadament).

Havent dit això, les plataformes online també poden anar molt bé (conec gent que han tingut molt bones experiències!). T’hauràs d’assegurar, però, tan si vols ser au pair com si ets la família que en vol acollir, de dedicar temps a conèixer aquesta persona/família , intercanviar-hi emails, fer skypes… per tal d’assegurar-te que a l’altra banda hi ha algú (o alguna família) que busca el mateix que tu/vosaltres. Simplement, si trobeu au pair a través d’una plataforma online (que òbviament és molt més barat), assegura’t que sigui el prototip de persona/família que busques, verifica la seva identitat i tot el que mostra la perfil, i actua amb precaució. Si busques un/a aupair per un període curt de temps (l’estiu, per exemple) assegura’t que la persona que vingui no tingui com a únic objectiu passar l’estiu a una bonica ciutat com Barcelona (que passa), sinó que busqui una experiència d’immersió en la cultura, que sigui molt bona amb els nens, que li interessi l’educació o mostri valors que us cridin l’atenció… Algú amb curiositat i tacte amb els nens, vaja. Pot sortit tot molt bé!

 

Aquí et deixo un llistat d’algunes de les plataformes online més conegudes (jo he fet servir les dues primeres):

1. Au Pair World

Les famílies han de pagar una inscripció per poder contactar amb au pairs, però els/les au pairs no cal que ho facin.

2. Easy Au Pair 

T’has de registrar per alguns processos.

3. Au Pair Box

És un servei del tot gratuït.

4. Au pair Search

Per a accedir-hi cal registrar-se i hi ha opcions que sí que requereixen una quota d’inscripció.

5. Au Pair.Com

Els/les au pairs es poden registrar gratuïtament.

6. Great Au Pair

Cal registrar-se, però també ofereix els contactes amb diverses organitzacions clau en el món dels intercanvis au pair– famílies.

 

Només tinc bones paraules per parlar de la meva experiència “au pair”… “Viatjar” convertint-te en part d’una nova família em va regalar infinitat de valors i records per tota una vida. Aquella experiència a Irlanda m’ha acompanyat sempre. Va ser l’inici d’una nova manera de veure el món i l’inici d’un camí que m’entossudeixo a seguir alimentant. T’animo moltíssim a tirar-te de cap a una oportunitat de creixement personal que, t’ho ben asseguro, es pot convertir en un abans i un després 🙂

 

I tu? I vosaltres? Heu fet d’aupair o heu tingut alguna persona fent d’aupair amb els vostres nens? Com va anar l’experiència? Repetiries?

Si tens qualsevol altre dubte pel que fa a aquest tema, no dubtis en contactar amb mi 🙂 Estaré encantada de parlar-te de la meva experiència au pair i de compartir-la amb tu.

I abans d’acabar… Recorda que si t’interessen els articles de “L’escola del món”, et pots subscriure a la dreta d’aquesta pàgina 😉 També ens podem veure a les xarxes socials, com Facebook o Twitter.

Fins el proper article!

au pair

au pair

 

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *