Claus per deixar de veure l’anglès com una assignatura

learn English aprendre anglès

Tinc una edat, he fet mil i un cursos per aprendre anglès… i res!”.

Et sona?

Estàs entrant en una etapa vital en la qual comences a tenir temps per tu de nou. I sents que tens una cosa pendent: l’anglès. Tens temps per viatjar, per fer cursos, per aprendre…. I l’anglès sempre és allà, fent “toc toc” en forma de frustració… Aquest post et pot ajudar a començar a veure aquesta llengua des d’una perspectiva més positiva.

Potser vols l’anglès simplement per a tu, i no per obtenir uns certificats…. O potser pertanys a la generació dels que apreníeu francès a l’escola. I ara, de cop i volta, tot requereix dominar l’anglès. L’has de dominar sí o sí: seria bo per la teva feina, pel currículum, perquè ara t’has jubilat i tens temps per viatjar… O potser simplement perquè et ve de gust!!!

Per tots aquests motius, has repetit mil cops un curs d’iniciació a la llengua. O fa segles que repeteixes el mateix nivell. Sempre acabes tornant a repassar el TO BE o aquell temps verbal que gairebé ja et saps de memòria… i tot i que tens la gramàtica més que apresa, no avances i no et sents capaç de pronunciar ni una sola frase en aquesta llengua. T’encantaria saber-la parlar, entendre-la, per poder viatjar amb calma, sense aquest handicap, per poder entendre’t amb persones d’arreu, per poder veure pel·lícules en versió original, entendre aquelles cançons tan i tan teves… I no hi ha manera… Però ep! Ja ho diuen, no? Mai és tard!

És veritat que quan ets adult i decideixes aprendre alguna cosa nova, no sempre disposes del temps necessari per dedicar-hi estones. Segurament tens responsabilitats de feina o de família que no ho posen fàcil. Però has de saber una cosa importantíssima…: jugues amb el vent a favor! Per què? Doncs perquè com que ets tu i només tu qui ha decidit que vol fer allò, ja tens molt de guanyat! I això és un punt molt important a l’hora d’aprendre qualsevol cosa! Ho fas perquè ho has triat tu i perquè et ve de gust, no? D’assignatura, res de res.

Jo no et puc donar solucions màgiques. Cal que facis un cop de cap molt conscient… Vols aprendre anglès? Sí? Però si de debò, eh! Res d’excuses! Que si no serveixo, que si la meva edat, que si no està fet per mi, que si la culpa és de com s’ensenya a molts llocs (que sí, en part, aquí et dono la raó…). Però les excuses, ara mateix i per fer el que volem fer, no ens serviran.

Així doncs dius que sí, que estàs preparat/da, no? La solució màgica ara la tens tu: el famós cop de cap. 3, 2, 1… Ara sí! Comencem. Aquí tens alguns consells que crec que són clau per tal que deixis de veure l’anglès com una assignatura i la comencis a veure com el que és: una porta d’accés a informació, oportunitats i experiències.

 • Raons personals. Pensa (tancant els ulls ben fort) en les raons personals que et demanen aprendre aquesta llengua sí o sí. T’has d’obsessionar amb la gramàtica si el teu objectiu no és passar un examen o una prova per obtenir un certificat? No!!! Embolcalla’t de materials autèntics, de tot allò que vols acabar entenent. Pas a pas i sense atabalar-te gens ni mica. I recorda: no tens per què entendre-ho tot. Ni molt menys!
 • Rutines en anglès (oblida’t de l’”he d’aprendre anglès”). Vols aprendre’n, no? Doncs fes que formi part de la teva vida. Comença a utilitzar-la com una eina més per absorbir informació de coses que trobis interessants, però posant el focus en el què estàs absorbint, no en la llengua en la què ho fas. Mira documentals o llegeix sobre coses que t’interessin: esports, música, cultura… Avís: el més normal és que no ho entenguis tot (a no ser que no siguis d’aquest planeta!).
 • Lectura en veu alta. Llegeix el diari, les instruccions d’un detergent, d’una crema, o d’un medicament. El que sigui. O la lletra d’una cançó que t’encanta i que mai havies descodificat. Llegir en veu alta és un recurs perfecte per acostumar-te a sentir-te a tu mateix/a parlant anglès, i començar-t’hi a trobar còmode. Recordaré sempre l’exemple del pare de la família amb qui vaig viure a Toronto durant un estiu que vaig passar al Canadà. Vaig quedar sorpresa de saber que, amb només 4 mesos, aquell home va passar de no saber ni una sola paraula en anglès a poder-se comunicar perfectament (fins al punt de poder començar a formar una vida per ell i la seva família i buscar feina al seu nou país). El truc? Doncs llegir el diari en veu alta cada matí (i no calen detalls sobre on resulta que el llegia). I és que… qui no ha tingut la sensació de sonar una mica extraterrestre i no reconèixer-se a un mateix, quan comença a parlar anglès? Aquesta sensació, la de sentir que no ets tu mateix/a, és l’obstacle més important a superar! Després ja fa baixada J
 • Treball conscient. Ara sí, reserva’t una estona cada dia (si tens temps), o cada setmana (si no en tens tant) per fer un treball més conscient amb aquesta llengua. Recorda, si no vols passar cap test… Dominar al 100% la gramàtica no significarà dominar la llengua.

Aquí et deixo alguns recursos basats en notícies d’actualitat que et poden ajudar a agilitzar la comprensió oral i escrita. Et poden anar molt bé per fer el treball conscient del qual et parlava a l’últim punt del llistat de recomanacions. Treballa-ho amb calma, subratlla expressions i vocabulari nou i fixa’t en el context en què apareixen!

 • Catalonia Today” és una pàgina web excel·lent amb notícies, entrevistes… en anglès sobre Catalunya (més “meaningful”, impossible!)
 • El New York Times té una secció dedicada a l’aprenentatge de l’anglès. Les històries s’expliquen amb vocabulari bàsic i estructures senzilles per tal que els lectors ho puguin seguir sense problemes. Després de llegir les notícies, pots respondre preguntes i fer altres activitats. 
 • News in levels” proporciona recursos excel·lents en base a notícies i, a més a més, les adapten al nivell d’anglès que tinguis! Guarda-la i dedica-hi estones, és molt útil!
 • La secció “Words in the News” de la secció d’aprenentatge de l’anglès de la BBC és excel·lent perquè aprenguis nou vocabulari amb les notícies.
 • El “VOA Learning English Channel” conté vídeos amb els subtítols. S’hi parla a poc a poc, a diferència de les notícies autèntiques, i pots parar el vídeo quan vulguis per fixar-te bé en els subtítols i apuntar noves paraules i expressions
 • El diari “The Guardian” inclou una secció on les notícies estan redactades de manera més senzilla, i estan dirigides a un públic d’aprenents de l’anglès.

I com ho pots fer?

OBJECTIUS: Escriu en una llibreta els teus objectius pel què fa a l’anglès. Compromet-te amb tu mateix/a. I fes que aquests objectius es facin realitat.

ORGANITZACIÓ I DATES  LÍMIT: Dóna’t un mes, dos mesos… un any… per aconseguir UN objectiu. Encara que sigui abstracte. Vols treballar la comprensió lectora? Vols agilitzar la oïda? Treballa d’acord amb aquests objectius i posa’t dates a l’agenda. Perquè… si aprens anglès pel teu compte sense una obligació (un examen o prova…) corres el risc de no prendre’t seriosament! I el teu objectiu és més seriós que qualsevol altre! És el TEU!!!

FITES ACONSEGUIDES: Quan ho hagis provat… Mira enrere i sent-te orgullós/a del que has aconseguit!

The legendary cellist Pablo Casals was asked why he continued to practice at age 90. “Because I think I’m making progress,” he replied.

Fins el proper article! Ens veiem a les xarxes socials: Twitter i Facebook.

Si t’ha ajudat aquest article, subscriu-te al blog a la dreta d’aquesta pàgina! Rebràs de tant en tant informació útil i interessant 🙂

 


Claves para dejar de ver el inglés como una asignatura

learn_English

¡Tengo una edad, he hecho miles de cursos de inglés… y nada!

 

¿Te suena?

 

Estás entrando en una etapa de la vida en que empiezas a tener tiempo para ti otra vez. Y sientes que tienes algo pendiente: el inglés. Tienes tiempo para viajar, hacer cursos para aprender… Y el inglés siempre está allí, llamando a la puerta en forma de frustración… Este artículo puede ayudarte a empezar a ver esta lengua desde una perspectiva mucho más positiva. Tal vez quieres el inglés sólo para ti y no para obtener certificados. O tal vez perteneces a la generación de los que aprendíais francés en el colegio. Y ahora, de repente, para todo es necesario dominar el inglés. Lo tienes que dominar sí o sí: sería bueno para su trabajo, para tus estudios, porque ahora te has jubilado y tienes tiempo para viajar… ¡¡¡O tal vez simplemente porque te apetece!!!

Por todas estas razones, has repetido mil veces un curso de iniciación a la lengua. O hace siglos que repites el mismo nivel. Siempre terminas repasando el verbo TO BE o aquel tiempo verbal que ya te sabes de memoria… y a pesar de que tienes la gramática más que aprendida, no hay manera de progresar ni de sentirte capaz de pronunciar una sola frase en este idioma. Te encantaría poderlo hablar, entender… para ser capaz de viajar con calma, sin este “hándicap” , para poder entenderte con gente de todo el mundo, para poder ver películas en versión original, comprender aquellas canciones que sientes tan y tan tuyas.. Y no hay manera… ¡Pero cuidado! Ya lo dicen, ¿verdad? ¡Nunca es tarde! Es cierto que cuando eres adulto y decides aprender algo nuevo no siempre se dispone del tiempo necesario. Seguramente tienes responsabilidades de trabajo o de familia que no lo ponen muy fácil. Pero tienes que saber algo muy importante…: ¡juegas con el viento a favor! ¿Por qué? Porque como eres tú y sólo tú quien ha decidido que quiere hacer eso, ya tienes mucho a tu favor! Y este es un factor muy importante a la hora de aprender cualquier cosa 🙂  ¿Lo haces porque tú lo has escogido y porque te apetece, verdad? De asignatura, nada de nada.

Yo no te puedo dar soluciones mágicas. Tienes que tomar una decisión muy consciente… ¿Quieres aprender inglés? ¿Sí? ¡Pero sí de verdad, eh! ¡Nada de excusas! Que si yo no sirvo, que si a mi edad, que si no está hecho para mí, que si el fallo es de como se enseña en muchos lugares (sí, en parte, aquí te doy la razón…). Pero las excusas, ahora y para hacer lo que queremos hacer, no nos sirven.

Pues dices que sí, ¿no? Que estás listo… La solución mágica ahora la tienes en tus manos: toma la decisión. 3, 2, 1… ¡Ahora sí! Empezamos. Aquí tienes algunos consejos que creo que son fundamentales para dejar de ver el inglés como una asignatura y para empezar a verlo como lo que es: una puerta de acceso a información, oportunidades y experiencias.

 • Razones personales. Piensa (cerrando bien fuerte los ojos) en las razones personales que te empujan a querer aprender este idioma sí o sí. ¿Hay que obsesionarse con la gramática, si tu objetivo no es pasar un examen o una prueba para obtener un certificado? ¡No! Rodéate de materiales auténticos, de todo aquello que quieres terminar aprendiendo. Paso a paso y sin agobiarte. Y recuerda: no tienes por qué entenderlo todo. ¡Ni mucho menos!
 • Rutinas en inglés (olvídate del ”tengo que aprender inglés”). ¿Quieres aprender, verdad? Pues haz que forme parte de tu vida. Comienza a utilizar el idioma como una herramienta para absorber información de cosas que te interesen, pero poniendo el foco en lo que estás absorbiendo, no en el idioma en que lo haces. Mira documentales o lee sobre cosas que te interesen: deportes, música, cultura… Advertencia importante: lo más normal es que no lo entiendas todo (¡a no ser que no seas de este planeta!).
 • Lectura en voz alta. Lee el periódico, las instrucciones de un detergente, una crema o un medicamento. Lo que sea. O la letra de una canción que te gusta y nunca habías descifrado. Leer en voz alta es un recurso perfecto para acostumbrarse a oírse a uno mismo hablando inglés y empezarse a sentir cómodo con el idioma. Siempre me acuerdo del padre de la familia con quien viví en Toronto un verano que pasé en Canadá. Me sorprendió descubrir que, con sólo 4 meses, el hombre pasó de no saber ni una sola palabra en inglés a poder comunicarse perfectamente (incluso hasta el punto de poder empezar a crear una vida para él y su familia y buscar trabajo en su nuevo país). ¿El truco? Pues él leía el periódico en voz alta cada mañana (¡y no hacen falta detalles de donde lo leía!). Y es que… quién no ha tenido la sensación de sonar un poco alien y no reconocerse a unos mismo al hablar inglés? Esta sensación, la sensación de que no eres tú mismo/a, es el obstáculo más importante a superar! Después ya es más fácil.
 • Trabajo consciente. Ahora sí, guárdate un ratito cada día (si tienes tiempo), o cada semana (si no tienes tanto) para hacer un trabajo más consciente con el idioma. Recuerda, si no quieres presentarte a un examen… Dominar la gramática al 100% no significará dominar el inglés.

Aquí te dejo algunos recursos basados en noticias de actualidad que pueden ayudarte a agilizar la comprensión oral y escrita. Te pueden ir muy bien para hace el trabajo consciente de que te hablaba en la última parte de la lista de recomendaciones. Trabájarlo con calma, subraya expresiones y vocabulario nuevo y fíjate en el contexto en que aparecen. Anota nuevo vocabulario y expresiones y fíjate siempre en el contexto en el que aparecen!

 • Catalonia Today” es una página web excelente con noticias, entrevistas… en inglés.
 • El New York Times tiene una sección dedicada al aprendizaje del inglés. Las historias se presentan con vocabulario básico y estructuras simples para que los lectores lo puedan entender sin dificultades. Después de leer las noticias, puedes responder preguntas y hacer otras actividades.
 • News in levels” proporciona recursos excelentes en base a noticias y, además, ¡las adaptan al nivel de inglés que tengas! ¡Guárdala y dedícale tiempo, es muy útil!
 • La sección “Words in the News” de la sección de aprendizaje del inglés de la BBC es excelente para que aprendas nuevo vocabulario con las noticias.
 • El “VOA Learning English Channel” contiene vídeos con subtítulos. Hablan despacio, a diferencia de las noticias reales, y puedes pausar el vídeo cuando te apetezca para fijarte bien en los subtítulos y apuntarte nuevas palabras y expresiones.
 • El diario “The Guardian” incluye una sección donde las noticias están redactadas de manera más sencilla, y van dirigidas a un público de estudiantes de inglés.

¿Y cómo como puedes hacerlo?

OBJECTIVOS: Escribe en una libreta tus objetivos con el inglés. Comprométete contigo mismo/a. Y haz que estos objetivos se conviertan en una realidad.

ORGANIZACIÓN Y FECHAS LÍMITE: Date un mes, dos meses… un año… para conseguir UN solo objetivo. Aunque sea abstracto. ¿Quieres trabajar la comprensión lectora? ¿Quieres agilizar el oído? Trabaja acorde con estos objetivos y fíjate fechas en tu agenda. Porque… si aprendes inglés por tu cuenta sin una obligación (un examen, una prueba…) ¡corres el riesgo de no tomarte en serio! Y tu objetivo es más serio que cualquier otro! ¡Es el tuyo!

LOGROS: Cuando lo hayas probado… ¡Mira hacia atrás y siéntete orgulloso/a de lo que has conseguido!

The legendary cellist Pablo Casals was asked why he continued to practice at age 90. “Because I think I’m making progress,” he replied.

¡Hasta el próximo artículo! Nos vemos en las redes sociales: Twitter i Facebook.

Si te ha ayudado este artículo, subscríbete al blog a la derecha de esta página. De vez en cuando recibirás información que te puede interesar 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

1 reply

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] ets tu qui vol aprendre anglès de la manera més natural possible… En un altre article parlo de vàries rutines i materials que et poden servir […]

T'agradaria deixar un comentari?

Uneix-te a la conversa...
Digues la teva!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *