Els “per què” rere l’anglès

Final de curs, també per L’escola del món!

 

Avui va de raons i de “per què”s rere l’anglès…

 

No ha passat ni un any des que vaig crear aquest petit racó virtual. Però s’acaba el primer curs acadèmic de L’escola del món!!! I ja m’ha regalat moments, situacions i converses que no podria pagar amb tots els diners del món. Aquestes experiències són les que m’omplen i les que em fan trobar el sentit a tot allò que faig.

 

Avui volia parlar de la filosofia sobre l’aprenentatge de l’anglès que intento propagar de totes totes des que vaig posar-me al cap crear aquest projecte.

 

Vivim immersos en una societat materialista. Crec que, en general, el planeta sencer s’ha tornat materialista… i això m’espanta. I sí, el nostre racó de món, com a occident “desenvolupat”, és un dels llocs on més fort batega, aquest materialisme. I és que aquesta concepció del valor que tenen les coses en base a les necessitats materials ha impregnat, fins i tot, el món de l’educació. En el cas de l’anglès és tan clar! Aprendre anglès s’ha convertit en un “tick” al futur currículum de nens i nenes que no han fet ni l’any. Són nadons i la societat ja ven la idea que han d’aprendre això, i això altre, i també allò altre, si volen ser ciutadans així o aixà. Ciutadans que compleixin unes característiques predeterminades.

 

M’aterreix, aquesta idea de l’aprendre…

 

Aprendre anglès s’ha convertit massa sovint en un aprenentatge dirigit a una possible (diuen) porta a oportunitats de feina i de possibilitats econòmiques. I hi ha qui es queda tan ample, quedant-se aquí.  I la “teca”? I el que importa de debò? Per què prioritzem sempre tot allò superficial a allò intangible, allò que ens ajuda a viure, a ser persones i ciutadans del món responsables, crítics, autocrítics, humils, tossuts i amb ganes de canviar les coses que considerem que han de millorar i evolucionar…? Per què ens quedem amb les idees que ens venen, amb els “per quès” que ens venen, i no mirem ben endins per adonar-nos que les raons vàlides són les que tenim dins nostre. Només aquestes raons seran suficientment fortes i poderoses per empènyer-nos a aprendre amb cos i ànima allò que ens posem entre cella i cella. Per què esperem que ens facin la feina i, a l’hora, sentim que ens falta trobar sentit a les coses?

 

Si no ens fem nostres les coses, no ho seran mai, de nostres.

 

 

El projecte “L’escola del món” va néixer per tal de poder ajudar a veure l’anglès com una porta… com un aprenentatge que va molt més enllà de la llengua en si. Entenent i a veient aquesta eina de comunicació com una porta oberta a valors, experiències i creixement i desenvolupament personal, deixarem enrere la frustració que sovint crea a les aules i al nostre sistema educatiu.

 

L’anglès pot ser l’inici pel descobriment de noves maneres d’entendre la nostra societat, el nostre dia a dia i el nostre món. Aprendre una llengua estrangera comporta canvis identitaris. De fet, la recerca ho confirma. I això vol dir que incorporar-la com a una eina de comunicació més ens pot aportar infinitat de noves perspectives i coneixements. Omplir la “maleta” de nous coneixements és un procés apassionant, que ens nodreix com a persones i com a ciutadans del món. I per aprendre qualsevol cosa, en aquest món, hem de fer una immersió plena i vivencial en ella, impregnar-nos-en. Hem de deixar que ens canviï i que ens sacsegi!!!

  

La filosofia sobre l’aprenentatge de l’anglès de L’escola del mon

 

Per tancar, provisionalment, aquest blog fins al setembre, tenia ganes d’acabar fent un llistat d’algunes de les idees clau que guien la meva manera de viure l’anglès. Seria tan bo tenir-les en ment tots plegats a l’hora d’entendre què amaga aquesta llengua i què ens pot oferir com a persones…:

  • Quina és la funcionalitat de l’anglès? el que importen són els valors rere la llengua. El focus, doncs, ha d’estar rere aquesta llengua, i ens hem de centrar en què volem ensenyar A TRAVÉS de l’anglès.

 

  • Quins móns hem de visualitzar, a través d’aquesta llengua? l’anglès és un vehicle per aprendre sobre temes del MÓN. Les llengües són portes directes a noves perspectives i noves maneres d’entendre el món. De fet, moltíssima recerca confirma que les persones mostren aspectes identitaris diferents segons la llengua que utilitzen. En aquest sentit, aprendre l’anglès significa aprendre sobre tot el que podem ser relacionant-nos amb persones i contextos que no formen part dels nostres referents culturals i lingüístics.

 

  • Amb quins materials? notícies, cançons que ens agraden, temes que ens apassionen. Sigues tu més que mai, quan utilitzis la llengua. Tot allò que t’interessa és el que has de fer servir per aprendre-la. No copiïs maneres de fer i d’actuar que associes a l’anglès! (alguns estudis indiquen que sovint s’associen actituds i comportaments del món audiovisual! que poc tenen de reals!)

 

  • Quin anglès? britànic? americà? australià? De models d’anglès n’hi ha a cabassos. El que tu aprenguis o els que els teus fills aprenguin no té per què estar basat en la cultura anglosaxona. D’això se’n diu fer pedagogia crítica de l’anglès. Podem parlar d’Anglaterra o Austràlia… però també de la Xina, Mongòlia o Laos. Hem de celebrar Halloween a classe d’anglès? Per què? Perquè es celebra a USA? No té gaire sentit, no?. Podem celebrar Halloween, sí, però aleshores també podríem parlar de la festa de llums de Tailàndia… o la festa del xai del món musulmà, no? La noció EIL (English as an International language) ofereix una visió positiva i transversal per aquest anglès que es parla arreu i que ens pot pertànyer a tots, natius i no natius. És una connexió molt poderosa entre totes les cultures del planeta! D’això també en vaig escriure en un article sobre la globalització i l’anglès… 

 

  • Professor natiu o no natiu? Aquí entra el tema estrella…! La fal·làcia que professor nadiu és el millor. El professor natiu que ha estudiat pedagogia o educació pot ser molt i molt bo. Tant com el no natiu que ha estudiat el mateix. Però alerta amb els natius que, pel simple fet de tenir l’anglès com a llengua materna ja es consideren possibles professors d’anglès! Alguns estudis, de fet, diuen que és molt important haver passat pel procés d’aprendre una llengua. Si no has après mai una llengua estrangera ja tindràs més dificultats per ensenyar-ne una, encara que sigui la teva pròpia. Haver passat pel procés d’aprendre l’anglès pot fer que un professor no nadiu pugui ensenyar aquesta llengua molt millor que un nadiu que no tingui cap coneixement de pedagogia de les llengües. A més, tenir en comú la llengua materna amb els teus estudiants facilita que puguis anticipar dificultats i punts conflictius entre les dues llengües.

 

  • Per què el necessites, tu, l’anglès? Depenent de les teves necessitats, hauràs d’aprendre un estil d’anglès o un altre? Has de saber filosofar en anglès si necessites anglès per fer negocis? Has de saber parlar anglès mèdic si et dediques al món de la pintura? No passa res si hi ha paraules que no sabem: no som natius de la llengua. I això no és un problema. No és quelcom de què avergonyir-se. Hem de tendir a sonar com un nadiu si no ho som? No, perquè això significa aspirar a convertir-te en algú que NO ets. Havent dit això… és apassionant, no, que sempre hi hagi espai per millorar en alguna cosa? Així endavant!

I avui fins aquí. Necessitava deixar molt clar tot això abans de tancar el primer any acadèmic de L’escola del món. Haver obert aquest blog ha estat, per a mi, un petit triomf personal que em regala coses molt boniques. Entre d’altres, el poder compartir. Les opinions i neguits d’alguns de vosaltres enforteixen les meves ganes de seguir-ho fent! GRÀCIES! 

 

Espero que passeu un estiu fantàstic i ple de vivències. Toca crear records d’aquells que d’aquí a uns anys ens dibuixaran un somriure d’orella a orella. Només tenim aquests deures, aquest estiu 😉

 

Ens veiem al setembre! Si t’agrada L’escola del món, subscriu-te a la dreta de la pàgina 🙂

 

Berta

 

P.S. Que què he après, jo, de l’anglès? VALORS. Sóc molt fan dels valors… Així que no puc passar per alt donar les GRÀCIES, també,  a l’anglès… 

He après a escoltar. He après a observar. He après a sentir- me la persona més ignorant davant de maneres de viure completament diferents a la meva, encara que sovint no les pogués entendre. He après a respectar. He après a no voler deixar d’aprendre. He après a prendre decisions. He après estimar paisatges que no tenen res a veure amb els que considero “casa”. He après a conversar sobre el món i el rol que l’espècie humana tenim la responsabilitat de prendre. He après que el món, en realitat, és diminut. Però que nosaltres, com a humans, podem ser molt grans si ens ho proposem. I el més important de tot: he après que mai sabré prou.

 

P.S. 2. A Facebook vaig publicant novetats de L’escola del món! I a Twitter també 🙂

 

 

Els beneficis del multilingüisme

Es parla molt dels beneficis de ser bilingüe (o trilingüe, o multilingüe!). Sabem que dominar més d’una llengua des que els infants són nadons és molt i molt positiu per a ells. Estar immersos en més d’una llengua els fa créixer tenint un domini perfecte de més d’un codi lingüístic. I sí. Això és bo. Molt i molt bo!

 

Per què? Ho investiguem. Segueix llegint… 😉 Llegir més

4 webs per aprendre anglès amb cançons

És tan important trobar estones per dedicar a les coses que volem treballar i aconseguir!  Si vols aprendre anglès, mira de trobar estones per a tu mateix/a, relaxa’t i diverteix-te aprenent…Recordes aquell article en què t’animava a crear rutines en anglès? La que avui et proposo podria ser una de les moltes possibilitats per fer aquell treball conscient del què et parlava aleshores… I si ets mestre/a o professor/a potser hi trobes materials interessants per treballar amb els teus alumnes! Llegir més

Música i anglès: un dos en un!

La relació entre l’aprenentatge de llengües estrangeres i la música M’APASSIONA. Tant, que mentre vivia a Anglaterra vaig escriure varis articles sobre el tema després d’haver fet molta recerca.

 

Són tantes les connexions entre aquests dos àmbits de coneixement, que intentar anomenar-los tots es fa impossible. I és que se n’han escrit tesis senceres… Tot i així, en aquest article te’n resumeixo els punts clau per mirar d’animar-te a aprofitar-ho al màxim, tan si ets mestre com alumne;) Llegir més

L’experiència au pair

En aquest article et parlaré de l’experiència de treballar d’ au pair a un país estranger. Si vols aprendre un idioma, aquesta opció de treball temporal a l’estranger pot ser (t’ho ben asseguro) la millor oportunitat per fer-ho. I potser si ets pare/mare t’has plantejat alguna vegada conviure amb una persona de fora perquè els teus fills petits (o no tan petits) visquin una immersió i un intercanvi cultural d’allò més enriquidor amb algú d’un altre país. Llegir més

5 pàgines web per practicar la gramàtica anglesa

Feia temps que volia escriure un article curt en format “llistat”. Així que avui us deixo un recull de pàgines web amb les quals pots practicar la gramàtica pel teu compte des de casa, des de la feina… Són pàgines web molt directes i que van al gra. Si necessites, simplement, fer un repàs d’aspectes gramaticals i, sobretot, posar aquesta gramàtica en pràctica, aquí trobaràs infinitat d’exercicis online (i alguns per imprimir) per anar gestionant el teu temps i anar interioritzant tot allò que estàs estudiant a l’acadèmia o pel teu compte. Llegir més

Aplica allò del 2 x 1 !

El dia a dia molt sovint es converteix en un remolí de compromisos, responsabilitats, agendes… I enmig de tot això, hem d’intentar fer cabuda a tot allò que ens agrada, que ens ve de gust fer i que ens il·lusiona. Tothom sap que la millor manera d’aprendre una llengua estrangera és viure a un país on la puguis parlar i escoltar a tota hora. Però també tothom sap que no sempre és possible i que no està a l’abast de tothom. Llegir més

7 sèries de dibuixos animats per aprendre anglès

En aquest article hi pots trobar 7 sèries de dibuixos animats de dificultats diverses. Si vols que els teus fills aprenguin anglès des de petits i de la manera més natural possible, veure dibuixos animats en anglès és el recurs ideal! Poden aprendre estructures i vocabulari nou sense ni adonar-se’n, quedaràs parat/da de la rapidesa en què absorbeixen l’anglès i com de fàcil els hi resulta. I el més important… estaran aprenent mentre s’ho passen molt bé! Llegir més

Claus per tal que l’anglès entri a la vida dels teus fills

Sovint em trobo immersa en converses amb pares i mares de nens que estan al bell mig de l’època “esponja”, per anomenar-la d’una manera. Aquella edat en què són capaços d’absorbir quantitats infinites d’informació nova i incorporar-la dins seu sense problemes ni esforços conscients. Aquests pares em demanen, i molt sovint una mica massa preocupats, que què haurien de fer perquè els seu fill o filla aprengui anglès Llegir més

Claus per deixar de veure l’anglès com una assignatura

Tinc una edat, he fet mil i un cursos per aprendre anglès… i res!”.

Et sona?

Estàs entrant en una etapa vital en la qual comences a tenir temps per tu de nou. I sents que tens una cosa pendent: l’anglès. Tens temps per viatjar, per fer cursos, per aprendre…. I l’anglès sempre és allà, fent “toc toc” en forma de frustració… Aquest post et pot ajudar a començar a veure aquesta llengua des d’una perspectiva més positiva.

Potser vols l’anglès simplement per a tu, i no per obtenir uns certificats…. O potser pertanys a la generació dels que apreníeu francès a l’escola. I ara, de cop i volta, tot requereix dominar l’anglès. L’has de dominar sí o sí: seria bo per la teva feina, pel currículum, perquè ara t’has jubilat i tens temps per viatjar… O potser simplement perquè et ve de gust!!!

Llegir més