Leeds, en ple Yorkshire

Leeds canal

 

Leeds és un dels raconets de món on vaig deixar-hi un trosset de mi. Hi vaig viure quatre mesos i mig. I no parlo d’una temporada com qualsevol altra… Van ser uns dels mesos de feina més intensa de la meva vida!!

I és que i vaig anar a parar a causa del doctorat. Estava al bell mig de la fase final de la tesi (o això em pensava!) i vaig voler fer una estada de recerca a una universitat estrangera. Sabia que trobar-me en un lloc completament nou em donaria l’energia i l’empenta final que necessitava per acabar de fer néixer (finalment!) l’esgotadora tesi.

Leeds és un etern contrast entre tranquil·litat de la campestre anglesa i la nit bulliciosa dels seus carrers, que molt sovint comença ben d’hora.

La meva estada va coincidir en una època de l’any en què vaig poder gaudir del discret estiu anglès… fins a gairebé entrar a les vacances de Nadal. L’època d’ambient nadalenc, i això aquells que hagueu viscut a Anglaterra ho sabreu molt bé, comença molt i molt d’hora. És realment xocant començar a veure decoració nadalenca tot just quan s’acaba l’estiu… I és que els anglesos són uns apassionats de les vacances de Nadal, i he d’admetre que en saben com poc, de decorar, d’omplir l’ambient i els carrers de la màgia del Nadal. De vegades fins i tot és del tot excessiu! Però us confessaré que m’encanta i que sempre que he estat en aquest país pels voltants de novembre, desembre… l’expectació i la màgia que es viu als carrers t’embolcalla i es fa molt difícil no gaudir-ho com una lirona.

Així que sí. Leeds va complir les expectatives. Em vaig trobar, de nou, amb una ciutat britànica on una persona totalment estrangera i nova hi pot fer una mica el niu, conèixer-hi amistats per a tota una vida, i fer-se la ciutat una mica part de la seva historia personal.

La ciutat està situada al nord d’Anglaterra i forma part del comptat de Yorkshire, un dels comptats amb paisatges més meravellosos del país. Hi passa el riu Aire. Ai, els canals de Leeds… Vaig anar a córrer tantes vegades per aquells canals! Són un dels racons amb més encant de la ciutat. Un exemple de 10 de com rehabilitar una zona industrial i aparentment sense cap ús. Quin gust!

Leeds canal

Leeds es pot visitar en un o dos dies perfectament. Però sovint parlo de què significa visitar un lloc o viure’l de debò. Gaudir de Leeds no només té a veure amb la ciutat en si, sinó també amb tot el que es pot fer fent servir la ciutat de base i de punt de partida. Perquè el que la fa molt i molt especial és les excursions, poblets i naturalesa que la rodegen. Està situada en un lloc on tens molt fàcil accés a infinitat de paratges naturals i pobles de pel·lícula.

Leeds és ple de cases victorianes i té un centre històric amb aires molt nostàlgics la disfressen d’una ciutat melancòlica. Però enganya. Resulta ser un dels centres comercials i d’oci de joves generacions més importants de la zona del país. Leeds és el gran centre comercial de la zona.

El carrer Briggate, el carrer comercial per excel·lència de la ciutat, ofereix a dreta i esquerra les famoses “arcades”, arcades de galeries victorianes molt poc convencionals i precioses. Només per visitar aquestes galeries val la pena veure Leeds. Les Victoria Quarters, són les més luxoses. A més de les passejades pel centre…. Hi ha moltes coses a fer, a Leeds. Aquestes en són algunes:

 • badar pel Kirkgate Market a primera hora del matí. És un dels mercats més vells del nord d’Anglaterra.
 • fer un bon cafè a Millenium Square
 • reguardar-se de la pluja i visitar el preciós Corn Exchange
 • visitar el City Hall
 • treure el cap a totes les biblioteques de les universitats de renom de la ciutat. Són precioses!!! I és que… a qui no li ve de gust estudiar quan entres en una d’aquestes biblioteques tan British…? Ai com en saben d’això…
 • visitar el Royal Armouries, un museu d’armadures i pura història britànica.
 • Leeds Canals… Rodejats de cafès i restaurants… em van ajudar tant a desconnectar i recarregar les piles anant a córrer resseguint els canals del riu de la ciutat… Són la meva part preferida de Leeds 😉
Kirkgate market Leeds

Kirkgate Maket

Corn Exchange

Leeds Corn Exchange

I a tocar de la ciutat o relativament apropet hi ha tant per fer… Vaig tenir la oportunitat de veure i viure llocs preciosos.  Anglaterra té naturalesa exuberant i tan ben cuidada… Sortir de les grans ciutats, et regala racons molt accessibles al bell mig del no res i tan bonics… Abadies místiques i mansions al bell mig de la natura són només algunes de les coses que es poden visitar amb base a Leeds.

Vaig visitar Chatsworth, coneguda com la mansió de Pemberley on en teoria Mr. Darcy, el famós personatge de la novel·la “Orgullo y Prejuico” de Jane Austen, vivia. Els que em coneixeu bé sabeu com m’arriba a encantar aquesta novel·la… Doncs em sembla que no havia vist mai una mansió tan preciosa. I a sobre, com que s’acostava Nadal, cada petit raconet de la mansió estava tan ben decorat!!! No podia parar de somriure com una lela… Els jardins… inacabables.

Vaig visitar, també, Bolton Abbey, una abadia màgica, on el pintor anglès William Turner s’hi va inspirar mils de vegades per pintar molts dels seus quadres. És molt i molt famosa a arreu del món. Vaig anar-hi amb uns amics i tots vam coincidir en dir que ens va envair una pau difícil de posar amb paraules.

Hi ha moltíssimes opcions de sortides a la natura prop de Leeds. Algunes de les que jo vaig fer…:

 • Malham. Sortida obligada… Hi vaig anar tres vegades! I hi tornaria tres vegades més! Saps l’escena de Harry Potter on acampen al bell mig d’un paisatge de roques molt esotèriques tot escapant de Lord Voldemort…? Doncs és a Malham!!!
 • Ilkley Moore. Un poblet a un cop de tren des de Leeds, on hi pots fer caminades precioses i senzilles.
 • Yorkshire Dales national Park. Amb un cop de tren, pots baixar a alguna parada que sembla que quedi al bell mig de no res, i començar una excursió de dia sencer que recordaràs tota una vida 🙂
Malham

Malham

Leeds també queda molt ben connectada amb poblets i altres ciutats. Aquests són alguns dels que jo vaig anar a veure:

 • Knasbourough. Un poble amb un encant difícil de descriure…
 • Saltaire. El Salt’s Mill i la zona del costat del riu estan declarats patrimoni mundial de la humanitat.
 • Harrogate. Dolç com els dolços que et pots prendre fent un deliciós Cream Tea!
 • York. York és de parada obligatòria. És de principi a fi un plaer per tots els sentits, i jo no vaig poder de fer anar la càmera de fotos compulsivament. Hi vaig anar tres o quatre vegades. I si ets fan de Harry Potter… potser pots comprar una bareta màgica al mateix carrer que el protagonista de la saga de J.k. Rowling… 😉
 • Els pobles de Backewell i Buxton), al Peak District (Debyshire) són dues joies per emmarcar!
 • Les ciutats de Newcastle i Durham queden relativament a prop i valen molt la pena…

York book shop York York

York

York

I això és tot! Leeds no és de les ciutats més conegudes o amb més renom del Regne Unit, però a mi em va sorprendre molt gratament! Les possibilitats que ofereix em van fer descobrir una part d’Anglaterra molt màgica i plena de paisatges preciosos…

Leeds arcade

Leeds arcades

Knasbourough bridge

Knasbourough

Dales National Park Dales National Park

Saltaire river Saltaire park

Saltaire yorkshire

Saltaire

 

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *