Els beneficis del multilingüisme

beneficis_multilingüisme

Es parla molt dels beneficis de ser bilingüe (o trilingüe, o multilingüe!). Sabem que dominar més d’una llengua des que els infants són nadons és molt i molt positiu per a ells. Estar immersos en més d’una llengua els fa créixer tenint un domini perfecte de més d’un codi lingüístic. I sí. Això és bo. Molt i molt bo!

 

Per què? Ho investiguem. Segueix llegint… 😉

 

Primer de tot hauríem de precisar què significa ser bilingüe o multilingüe. Hi ha moltes maneres d’entendre-ho. Alguns experts opinen que significa tenir exactament la mateixa fluïdesa en varis idiomes. Altres creuen que significa haver après vàries llengües simultàniament. Aquestes opinions són una mica controvertides, ja que de situacions i realitats n’hi ha tantes com persones hi ha al món,  així que ens podem quedar amb la definició de François Grosjean, que afirma que “els bilingües són aquelles persones que utilitzen dos o més idiomes en el seu dia a dia”.

 

El fet de ser multilingüe en el món global en què vivim és un autèntic privilegi, però m’atreviré a afegir el següent: es podria ben dir que és una necessitat. Els nens d’avui en dia creixen en un món on veure, viure, nudrir-se, moure’s arreu del món serà cada cop més el seu pa de cada dia. En aquest sentit, créixer amb l’anglès des de ben petits significa, sense cap mena de dubte, obrir portes a realitats i oportunitats que només faran que enriquir-los.

Quins beneficis té, doncs, dominar l’anglès des de petits?

 

 1. Beneficis socials i comunicatius. 

Poder-se espavilar amb aquesta llengua estrangera voldrà dir moure’s pel món sense el hàndicap de l’idioma. Amb tot el creixement personal que això implica. La recerca indica, a més, que els infants que creixen amb més d’un idioma no només es poden comunicar amb un major nombre de persones, sinó que també creixen amb una mentalitat més oberta i una visió més àmplia del món. Així doncs…

 • Parlar anglès els ajudarà a conèixer i comprendre cultures diferents a la seva.
 • Els proporcionarà avantatges acadèmics.
 • Els proporcionarà avantatges professionals i laborals.

 

2. Múltiples beneficis cognitius

Els nens i nenes bi/multilingües tenen més flexibilitat mental, són més creatius, tenen un nivell d’atenció sel·lectiva major que la resta i la seva capacitat de memòria és molt superior (el fet de dominar més d’una llengua retarda l’aparició de demències en edats avançades).  I per què passa, això? Doncs perquè els nens es fan un tip de comparar, categoritzar i organitzar paraules, i d’aquesta increïble habilitat  en treuen uns nivells de consciència sobre el llenguatge que els facilita enormement una infinitat de capacitats que, a simple vista, no creuríem que tenen a veure amb factors lingüístics. Els nens multilingües aprenen a pensar sobre el pensament!!!

Què he de fer per poder fer aquest regal als meus fills o alumnes?

Els experts asseguren que, fins a l’edat dels 7 anys, els nens i nenes tenen molta més facilitat per aprendre idiomes. A partir d’aquesta edat aquesta capacitat va disminuint progressivament i, abans de la pubertat es produeix una caiguda sobtada d’aquesta habilitat.

 

És molt important, doncs, exposar els infants (i si són nadons encara millor!) als idiomes que volem que aprenguin de manera natural. És precisament durant aquestes primeres edats quan no hauran de fer gens d’esforç i tindran més possibilitats d’aprendre’ls bé! Es tracta d’exposar els nens i nenes a paraules, frases, cançons, rimes i contes que els ajudaran a desenvolupar el llenguatge, tasca per la qual la seva ment està plenament preparada.

Mètodes de criança o ensenyament bi/multilingüe 

En aquest apartat vull ser una mica més específica del que vaig ser a un altre article del blog.

 

Hi ha varis mètodes anomenats “mètodes de criança bilingüe”. Com que estem parlant del cas de famílies monolingües (o bilingües català-castellà, però sense l’anglès a casa)  i estem parlant d’una llengua estrangera al nostre país, el més realista i fàcilment aplicable és l’anomenat TIME AND PLACE (ep! si algú de la teva família és natiu de l’anglès, això ja és una altra història!). I això també es pot aplicar a l’Etapa d’Educació Infantil, si ets mestre/a!

 

Es tracta de parlar o interactuar en anglès durant moments determinats del dia i/o en espais concrets. És veritat que t’havia dit en aquell altre article que exposar als nens el màxim de temps possible a la llengua estrangera és molt positiu. Ho és. Però no n’hi ha prou. El SINEWS Multilingual Therapy Institute afirma que per tal que l’infant creixi dominant molt bé un idioma se l’ha d’exposar de manera INTERACTIVA durant un mínim del 20% de les seves hores de vigília.  I això vol dir, bàsicament, parlar i no deixar de parlar mentre interactuen amb nosaltres i deixant que ells participin en les converses (jugant, intercanviant frases o opinions, cantant, llegint contes…). Tot això fa referència al temps. A més a més, un altre aspecte importantíssim perquè creixin dominant aquest idioma com el seu idioma matern és el fet d’exposar els infants en un lloc determinat (per exemple, un playgroup).

 

Hi ha, però, dos factors fonamentals, a l’hora d’introduïr l’anglès als infants…:

Fes que l’anglès sigui NECESSARI

 • Explica’ls per què el poden necessitar, explica’ls que vivim en un món on no tothom parla el mateix idioma. Semblen conceptes complexos però els nens ho entenen a la perfecció!
 • Posa’ls en situacions on vegin de primera mà els “per què” de l’anglès. Llocs on puguin parlar i conèixer nens que el parlin.
 • Viatja a l’estranger i fes-los veure que realment és molt important!
 • Si tens amics a fora, fes Skypes o vídeo-trucades amb persones que viuen fora i amb qui els teus fills/alumnes puguin parlar-hi anglès.
 • Anima els infants a escriure i mantenir el contacte amb altres nens/alumnes d’altres països (xarxes socials, e-mail, postals…).
 • Sigues un bon exemple pels teus fills /alumnes. Els nens valoren el que TU valores!

Fes que l’anglès sigui DIVERTIT:

 • Juga en anglès. Només hi ha una cosa que agrada més als nens i nenes que jugar… I és que els seus pares o mestres juguin amb ells! Aprofita-ho i feu un bany en l’idioma…
 • Llegeix en anglès. La lectura de contes és el mètode més eficaç per aprendre anglès des de ben petits? Per què? Doncs perquè podem interactuar amb els nens. Ells poden participar, poden assenyalar, poden veure dibuixos… Poden ser de les temàtiques que més fascinin als petits. Sé de primera mà de famílies que han regalat un aprenentatge boníssim de l’anglès només a través de contes!
 • Canta en anglès. Cantar en anglès és un treball boníssim per adquirir un idioma i la seva pronunciació… I de raons te’n dono moltíssimes en un article previ 😉

I fins aquí! Això és un petit marc teòric perquè tinguis una mica de guia a l’hora de pensar en l’aprenentatge de llengües estrangeres durant els primers anys de vida. Tenir tot això en compte és clau per poder proporcionar un aprenentatge ple de l’anglès pels teus fills o alumnes! Segueix atent/a al blog, aniré publicant recursos pràctics per treballar cada un dels aspectes o activitats que he mencionat!!! (jocs, cançons, rimes, activitats, recursos online…). Ens veiem a les xarxes socials! (Facebook i Twitter) I si et subscrius (a la dreta de la pàgina) tindràs recursos “extres” aquest estiu molt aviat 😉

I recorda…

Aprendre anglès és el mitjà, no el fi…

 

I aquí deixo tres vídeos d’allò més interessants sobre el tema 🙂

 

 

0 Respostes

T'agradaria deixar un comentari?

Uneix-te a la conversa...
Digues la teva!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *